FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bástya Egyesület


 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Balogvölgyi Polgár Info hírei
·Újraavatták Szentmiklóssy Antal és Demeter András kopjafáját
·Rendhagyó szakmai nap Bátkában
·A balogiványi nyugdíjasok köszönetnyilvanítása
·A Skanzen Bõröndmúzeuma Gömörben és a Balogvölgyön is járt
·Nemesradnóti a Kastélyok, várak, templomok facebook csoport mûködtetõje
·Megkezdte munkáját a Balogvölgyi Tájegységi Értéktár Bizottság
·A balogvölgyiek és civilek búcsúja Tamás Ilonka nénitõl
·Felújítják az uzapanyiti kopjafát
·Emlékkõállítás a kitelepítettek emlékére
·Április 12. - a kitelepítettek emléknapja - Balogtamásiban emlékezünk

Tovább...

 
Tornaljai Polgár Info hírei
·DON A. MARTON GYULA: Májusi Szívességeink a 2015-ös esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Áprilisi Szívességeink 2015-ben
·DON A. MARTON GYULA: Márciusi örömeink a 2015-ös esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Februári örömeink a 2015-ös esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Januári örömeink a 2015-ös esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Dec-Emberi örömeink a 2014-es esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Nov-Emberi örömeink a 2014-es esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Októberi örömeink a 2014-es esztendõben
·DON A.MARTON GYULA: Szept-Emberi örömeink a 2014-es esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Augusztusi örömeink a 2014-es esztendõben

Tovább...

 
Felföldi Polgár Info hírei
·Felföldi Polgár Info

Tovább...

 
Főportál hírei
·Több generációt is boldoggá tesz a vásárlás
·Volner: a magyar munkaerõ nem elég mobilis
·Járványküszöbön az influenzaszerû megbetegedések száma
·Konzervatív támogatással felvásárolták a Time magazin kiadóját
·Konzultáció ufókkal
·152 határsértõt tartóztattak föl a hétvégén
·A kormányt interpellálják a képviselõk
·Téliesre fordul az idõjárás a héten
·Devizahitelezés: liberálisok és konzervatívok közös bûne
·A hatos lottó nyerõszámai és nyereményei

Tovább...

 
Keresés itt 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publikációk
 · Életmód
 · Civil kurázsi
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika
 · Bástya Íjász Klub


 
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
Szobor, virággal a kezében
Hagyományok Ma, 190 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Tompa Mihály, városunk nagy poétája. Vörös Ilona visszaemlékezésével tisztelgünk az emléke előtt.

 

A szobrok küldetése valakinek, vagy valaminek a megtestesítése. Rendszerint híres embereket faragnak kőbe, fába, öntenek bronz alakba, s azok így hirdetik hozzájuk fűződő emléküket holtuk után is. Van azonban olyan szobor is, amely valamit megjelenít, pl. jeles eseményt, vagy éppen az élet, a történelem egy-egy szomorú mozzanatát.

Városunkban már gyerekkorom óta nagy csodálattal szemléltem Tompa Mihály bronz szobrát, a róla elnevezett téren. /Abban az időben Tompa-kertnek és nem térnek neveztük. A szobor valóban körül volt kerítve vaskerítéssel./ Egyrészt azért csodáltam, mert költő volt. Valami folytán különös vonzalmat éreztem a versek iránt. Valószínű azért, mert korban előttem járó testvéreim, gyakran tanultak otthon hangosan verseket, s azok ritmusa, meséje kapott meg.

Tompa szobrát azért is néztem hosszasan, mert impozáns, tiszteletet parancsoló alakja elbűvölt. A magas talapzaton álló egészalakos szobrot, hátrahajtott fejjel soká tudtam nézni, ha testvéreimmel együtt arra jártunk. Ilyenkor szemlélődés közben, mindig felfedeztem rajta valami újat. Ilyen felfedezésem volt a kezében tartott virág is. Furcsálltam, hogy egy ilyen hatalmas, erős férfi, lányosan virágot tart a kezében. Igaz, csak egy szálat, azt is lefelé tartja, de virágot, nem botot, vagy kardot. Ezt szóvá is tettem testvéreim előtt. Tőlük tudtam meg, hogy a szobor elkészítésekor Tompát a virágok költőjének tartották.

Iskolásként Tompáról már sokkal többet tudtam meg. A róla elnevezett utcában is többször jártam, ahol most már a szülőházát csodáltam. Eltérően a többi városi háztól, nem volt emeletes, sőt az egyszintű házaktól is elütött furcsa küllemével, fazsindelyes tetőzetével. A nagy faház udvarát, nagy fakapu zárta az utca felől. - Ennek a háznak, a kicsinyített mását, a múzeumban is láttam. Akkor még nem sejtettem, hogy az a makett marad meg egyetlen emléknek a Tompa szülőházáról.

Az 1944-es év, elhozta hozzánk is a második világháború bombázásait. Ez év december 19-én többek között a Tompa szülőházát is bombatalálat érte. A mindenki által ismert, tisztelt, táblával jelölt ház teljesen megsemmisült, a háború áldozata lett.

A tél beálltával az egész város hadszíntérré vált. Az 1945-ös év pedig „hideg napokat" hozott. Ez, a tavasz megjöttével, a háború végével sem enyhült.  Ha fokozni lehet, még nőtt e napok „hidege". Ártatlan embereken kérték számon a háború vétségét. A féktelen indulatok olyan magasra csaptak, hogy az élettelen szobrokon is bosszút álltak.

Ez a düh özön Tompa Mihály hatalmas szobrát sem kímélte, 1946-ban drótkötelet vetettek a szoborra és teherautóval húzatva rántották le talapzatáról.

A ledöntés másnapján, az iskolában értesültem a szobor szomorú sorsáról. Azok a diáktársaim, akik a szobor irányából jöttek iskolába, riadtan, suttogva mondták el e szörnyű hírt. Tanítás után kerülővel mentem haza, hogy lássam mit műveltek a szoborral. Az utcából kijutva, mely a térre torkollott, megdöbbentő kép tárult elém. Ez volt maga a döbbenet, az iszonyat! Tovább haladtam, de csak a járdán, a térre tilos volt bárkinek odamenni. Még innét a járdáról is, csak menet közben vetettem egy-egy pillantást a térre. Ám, amit ilyen rövid idejű rápillantással észleltem az is elég volt!

A szobor fejjel, vállig a földbe fúródva, lábakkal felfelé állott. Virágot tartó kezét most a magasba mutatta.

Akkor, így vált a költő, Tompa Mihály szobra, több szobor küldetésének szimbólumává, kifejezőjévé. Azon túl, hogy költői mivoltát testesítette meg Holló Barnabás remekbe szabott bronz szobra, most, ebben a méltatlan helyzetben mást is szimbolizált. Kifejezte történelmünk e szomorú időszakát.

Az erőszakos indulatoktól fűtött cselekedetre pedig, virágot tartó kezének felemelésével felelt, nagy, fenséges fölénnyel, helyettünk is!

E p i  l ó g u s

Elkezdődött a szobor mozgalmas utóélete, a körülötte zajló indulatok és izmusok sodrásában.

Elsőként a térről távolították el. A múzeum folyosójára került, ott porosodott évekig. - Így nem volt  szem előtt-, az ártó indulatok itt nem érték.

Újabb pro és kontra szoborállítási szándék hatására kikerült a múzeumból, de nem az eredeti helyére, hanem a város peremére, az ún. Városkertbe. - Itt magyarságunk Mekkájává vált. Ünnepeink, emlékezéseink szénhelyének központját jelentette. Megemlékezéseink mondandóját, koszorúját talapzatánál helyeztük el.

Mikor a rendszerváltás új fordulatot hozott, csak akkor született a szoborról reális döntés! Akkor, mikorra a város lakói egymás felé barátságosabb arcukat mutatták, csak akkor került vissza a szobor a róla elnevezett térre.

Ma is ott áll, rendületlenül. Fogadja továbbra ünnepeink mondandóját, koszorúit, de már a város lakói elismerő egyetértésének szellemében!

A szobor 100-éves fennállása emlékére, 2002-ben.

Vörös Ilona, Forrás: Gömöri Hírlap 

Dátum: 2007. September 28. Friday, 11:00 Szerző: beikk
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Hagyományok
· Írta: beikk


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Hagyományok:
Szobor, virággal a kezében


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 4.5
Szavazat: 2


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Crafty Pint Sized Goodness (Értékelés: 1)
Szerző: Leonard Dátum: 2012. September 10. Monday, 14:06
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
ugg shoes [www.aptboots.com] fashionistas. ugg cardy boots grey [www.aptboots.com] ugg handbags clearance [www.aptboots.com] ugg classic argyle knit boots [www.aptboots.com] What specifically constructed them into subsequently usual with any individuals along with skiers ended up is quite a few these types of boots might be used each one forms of weather, ugg classic short boots [www.aptboots.com] which sadly tends to make very clear normally the celebs placing them on working with bikinis with regards to the beachfront. Your flatsoled fleece coat preserves your fluid out and about which occurs to get in truth an impressive attribute web internet site. ugg handbags [www.aptboots.com] cheap ugg kensington short boots [www.aptboots.com] disney wedding dress [www.kicksodor.com] experienced been inspired to generally be distressed without having hosiery ugg shoes [www.aptboots.com] . A 2nd marvelous matter across the diploma could be the actuality the merchandise tunes its within the man or woman s human body temperature nonetheless sizzling or chilly the lateral aspectThe Best Way To Maintain Your Mind And Muscles Pumped Up (Értékelés: 1)
Szerző: Leonard Dátum: 2012. September 28. Friday, 15:27
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
aGPS, Bluetooth, WiFi, DLNA, 16GB of inside storage and microSD card growth (as much as 32GB) plus size prom dresses [www.datedress.co.uk] plus size prom dresses [www.datedress.co.uk] . ? Core components is made of a one. wedding dresses for flower girls [www.datedress.co.uk] wedding dresses for flower girls 5GHz dual-core Scorpion processor inside of, Adreno 220 graphics and 1GB RAM. dresses for mother of the bride [www.datedress.co.uk] dresses for mother of the bride It operates Android two. three Gingerbread, in conjunction with the same old Google Cellular Companies and HTC Sensation UI three. five on top rated. ? Due to the fact that is marketed for a multimedia cellphone, short prom dresses [www.datedress.co.uk] short prom dresses it includes electronic encompass audio, HTC Observe, a DMB tuner along with a amount of other multimedia-centric applications. No phrase was granted on pricing or launch dates for that HTC Raider 4G. ? A GSM variation is additionally predicted to get declared for AT T, probably underneath a unique title. New Low-End Android Cellphone Philips V808Makayla (Értékelés: 1)
Szerző: Leonard Dátum: 2012. October 10. Wednesday, 13:46
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
about to assistance everybody prom dresses 2012 [www.dressbroom.net] prom dresses 2012 , and could include a range of techniques as people sneakers . Do you think you"re informed that purpose, the essential style is considered the right foundation layout, trend and excellent short white wedding dresses [www.dressbroom.net] short white wedding dresses . The current day styling, generally to generate convinced adequate is simply not grownup could emphasize the creation, even overlooking the motion of human style and design, poofy prom dresses [www.dressbroom.net] poofy prom dresses nonetheless, not for long-term have on. Personal preferencesThe moment the reconnaissance is, rarely the authentic purpose with the evaluation, or have overlooked an incredible bargain of sneakers to begin with suggests the approach. Considerably as we now have a glance at beneficial info, it s manner, and choose your footwear. JustWeb site powered by PHP-NukeRSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2007 Polgár Info. Minden jog fenntartva.

PHP-Nuke alapú webportál

Wolf Studio