FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bástya Egyesület


 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Balogvölgyi Polgár Info hírei
·Újraavatták Szentmiklóssy Antal és Demeter András kopjafáját
·Rendhagyó szakmai nap Bátkában
·A balogiványi nyugdíjasok köszönetnyilvanítása
·A Skanzen Bõröndmúzeuma Gömörben és a Balogvölgyön is járt
·Nemesradnóti a Kastélyok, várak, templomok facebook csoport mûködtetõje
·Megkezdte munkáját a Balogvölgyi Tájegységi Értéktár Bizottság
·A balogvölgyiek és civilek búcsúja Tamás Ilonka nénitõl
·Felújítják az uzapanyiti kopjafát
·Emlékkõállítás a kitelepítettek emlékére
·Április 12. - a kitelepítettek emléknapja - Balogtamásiban emlékezünk

Tovább...

 
Tornaljai Polgár Info hírei
·DON A. MARTON GYULA: Májusi Szívességeink a 2015-ös esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Áprilisi Szívességeink 2015-ben
·DON A. MARTON GYULA: Márciusi örömeink a 2015-ös esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Februári örömeink a 2015-ös esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Januári örömeink a 2015-ös esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Dec-Emberi örömeink a 2014-es esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Nov-Emberi örömeink a 2014-es esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Októberi örömeink a 2014-es esztendõben
·DON A.MARTON GYULA: Szept-Emberi örömeink a 2014-es esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Augusztusi örömeink a 2014-es esztendõben

Tovább...

 
Felföldi Polgár Info hírei
·Felföldi Polgár Info

Tovább...

 
Főportál hírei
·Több generációt is boldoggá tesz a vásárlás
·Volner: a magyar munkaerõ nem elég mobilis
·Járványküszöbön az influenzaszerû megbetegedések száma
·Konzervatív támogatással felvásárolták a Time magazin kiadóját
·Konzultáció ufókkal
·152 határsértõt tartóztattak föl a hétvégén
·A kormányt interpellálják a képviselõk
·Téliesre fordul az idõjárás a héten
·Devizahitelezés: liberálisok és konzervatívok közös bûne
·A hatos lottó nyerõszámai és nyereményei

Tovább...

 
Keresés itt 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publikációk
 · Életmód
 · Civil kurázsi
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika
 · Bástya Íjász Klub


 
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
Hitler építészének fia rajzolja újjá Pekinget
Külföld
Hitler egykori kedvenc építésze, Albert Speer azt a megbízást kapta a Führertől, hogy Berlint, vagyis a birodalom fővárosát a világ legnagyszerűbb metropoliszává alakítsa át. Kína most Speer fiát bízta meg azzal, hogy alkossa újjá Peking arculatát a 2008-as olimpiai játékok alkalmából. Egyesek szerint (na kik azok?) túl sok a párhuzam a két építész és a két törekvés között.


A Vezér építésze

Albert Speer első megbízatását, a propagandaminisztérium renoválását 1933-ban kapta meg Joseph Göbbelstől, aki ezután ajánlotta be Troopst mellé Hitlernek. Speer 1934-ben vette át a pártrendezvények építészeti feladatait, tervezését és kivitelezését, valamint személyesen ekkortól kezdte el irányítani a birodalom összes építészeti feladatát is. 1937-ben már ő tervezhette a párizsi világkiállítás német pavilonját is, ami első díjat kapott. Speer 1938 januárjában kapta legnagyobb építészeti feladatát, az új birodalmi kancellária épületének megtervezését és kivitelezését. Ezt egy év alatt építette fel, mellyel kivívta Hitler csodálatát is. Ebben a munkájában vélte felfedezni Hitler azt a tulajdonságát, mely később Todt helyére avanzsálta. Ettől kezdve Albert Speer Hitler szűk személyi köréhez tartozott, amit a Führer az ifjú korában festett képei ajándékozásával is elismert.

Speer Berlin átépítésére tett javaslatai egyik eleme a Werner March által tervezett olimpiai csarnok, az 1936-os olimpiai játékok színhelyének átépítése volt. Ő tervezte át a nürnbergi Zeppelin tribünt is, amit Hitler eredetileg arra szánt, hogy a háború után itt rendezik majd meg az olimpiai játékok helyett az „árja játékokat”.

Az eredetileg Welthauptstadtnak, vagyis szerényen a Világ Fővárosának keresztelt projekt keretében Speernek egy minden korábbinál nagyobb, grandiózusabb, a Római Birodalom fővárosára hajazó várost kellett volna faragnia a 30-as évek Berlinéből. Hitler, aki maga is építészeti karrierről álmodott, vele közösen álmodta meg Berlin új sugárútjait, diadalíveit, valamint a város közepére szánt „Dicsőség Csarnokát”, ami a római Szent Péter Bazilika mintájára épült volna meg, de annál hétszer nagyobb kupolával és tizenhétszer nagyobb változatban. Az új főváros első épülete az új Birodalmi Kancellária volt.

Megalomán Peking

Peking jelenlegi radikális város-újjáépítési lázát „totalitárius építészetnek” is nevezik a kritikusok, mely érdekes módon nagyban hasonlít Hitler be nem teljesült megalomán álmához. A kínai olimpiával kapcsolatos beruházások összértéke meghaladja a 10 milliárd fontot, a bevásárlóközpontok és üzleti negyedek kiépítése, a tömegközlekedés rohamtempóban történő fejlesztése Párizs 1865 és 1887 közötti újjáépítését idézi.

Berlin és Peking legmarkánsabb építészeti hasonlóságát azonban az ifjabb Speer által tervezett észak–déli főtengelyben fedezhető fel, amely ha elkészül, egy 5 mérföld hosszú pályaív lesz az új vasútállomástól kezdve, a Tiananmen téren és a Tiltott Városon át az új Olimpiai Parkig. A mű kritikusai szerint ez az elképzelés rejtélyesesen emlékeztet arra a tengelyre, amit Speer apja álmodott meg a III. Birodalom fővárosában. A Germánia névre átkeresztelt Berlinben ugyanis szintén 5 kilométer hosszan húzódott volna a katonai felvonulásokra is alkalmas sugárút.

Amikor 2003-ban megjelentek az ifjabb Speer első tervei, akkor a német sajtó igencsak ellenségesen fogadta a hírt. „Az ő „pekingi tengelye” feleleveníti a régi emlékeket” – írta a Die Welt német napilap. „Másolni akarja az apját vagy túltenni rajta?” - cikkezett unalmában a Bild.

Germánia soha sem épült meg a II. világháború kitörése miatt, habár a cél érdekében rengeteg lakást dózeroltak le, hogy előkészítsék a terepet a nagyszabású építkezéseknek. Egy nemrég napvilágot jelentés szerint – amit egy genfi székhelyű ingatlantulajdoni jogokkal és kilakoltatásokkal foglalkozó központ készített – Pekingben körülbelül 1,5 millió embert tettek ki eddig az utcára a város újjáépítése érdekében.

Vallomások

Az ifjabb Speer – aki egy évvel azután született, hogy Hitler hatalomra jutott – legidősebb fiúként alig ismerte az apját, mivel gyermekkora alatt végig börtönben ült. Most, 73 évesen még mindig nem tudott beletörődni abba, hogy életét az apja árnyékában élje le, akit 1981-ben temetett el.

Ifjabb Speer egy interjúban felelevenítette élete első építészeti díjának átvételét. „Amikor kinyitották a borítékot, az egyik zsűritag ennyit mondott: Micsoda? Albert Speer? Azt hittem, ő a börtönben van. Hát így kezdődött” – nyilatkozta. Habár szokott azzal is dicsekedni, hogy az ő művei sokkal nagyobbak, mint amiket anno az apja megálmodott, de a félelmetes zsidó lobbi miatt egyébként kénytelen elutasítani minden párhuzamot kettejük munkája között. „Az összehasonlítás az apámmal egy szükséges rossz. Én most egy kétezer éves városból akarom a jövő városát megépíteni. Az 1930-as évekbeli új Berlin terve egyszerűen csak megalománia volt.”

Speer személye egyébként a pekingi építészeti körökben nem okozott nagy felbolydulást. „Szerintem elragadó, hogy egy náci fia építi újjá Pekinget. A kínai emberek talán kevésbé tudják, de Hitler nagy művész volt, a Berlinről alkotott víziója pedig rendkívüli” – mondta például az egyik pekingi építészhallgató.

„Tudtunk Speer náci családjáról, de ennek nincs semmi köze ahhoz, ami ma Pekingben történik” – közölte a pekingi Olimpiai Bizottság szóvivője. „A tengely közel helyezkedik el a régi közlekedési utakhoz és úgy lett kitalálva, hogy egyesítse a modern dizájnt, miközben gondoskodik arról, hogy a város ősi részei is fennmaradjanak.”

(The Times - Ingatlanmagazin)
Dátum: 2008. April 15. Tuesday, 20:38 Szerző: rimaszombat
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Külföld
· Írta: rimaszombat


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Külföld:
Misztikus szekta tagja volt Hitler merénylõje


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 5
Szavazat: 1


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Waterproof Casio watches 'are not niche devices' (Értékelés: 1)
Szerző: Leonard Dátum: 2012. September 10. Monday, 12:28
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
plenty of able-bodied acknowledged businesses connected with UGGs is Decker s Outside Company ugg clearance [www.aptboots.com] , the affiliation amenable to your administration of UGG cossack while in the us and Europe. They trademarked the identify in these nations ugg bailey button boots [www.aptboots.com] discount ugg classic [www.aptboots.com] ugg boot sale [www.aptboots.com] , decidedly for that agitation from your Australian community ugg cardy boots [www.aptboots.com] . Miscellaneous [www.aptboots.com] The Australian affiliation maintains the time aeon UGG refers by yourself to your physical appearance of cossack made from affidavit forth using the Australian Model Courts predetermined, accepting rid of all references towards the aeon from their manufacturer library homecoming hairstyles [www.hairmakerzone.info] . What Does the Announcement -UGG- Totally Point out ugg [www.aptboots.com] ?selling price or banderole this pageTweet thisThe affiliated and accretion acceptability of UGG wellingtons hasBlancpain lady bird painting watch (Értékelés: 1)
Szerző: Leonard Dátum: 2012. September 28. Friday, 10:36
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
hole. Karen Lunn stated that playing with Karrie Webb was the highlight of her profession and their pairing was just incredible cheap flower girl dress [www.datedress.co.uk] cheap flower girl dress . She also helped her a great deal in gaining the self-confidence for the match and that"s what helped her out all through final year"s match. prom dresses 2012 [www.datedress.co.uk] prom dresses 2012 [www.datedress.co.uk] It"s challenging to possess that type of bond having a player but whenever you type 1 you realize it"ll assist you to a great deal within the game. The tournament will probably be getting 72 holes, 36 of them will probably be in Fourball much better ball format and also the rest from the 36 holes will probably be inside a variation of foursome format exactly where on par 4 each the players hit tee shots after which players will play the shot that her companion has placed for them within therodney (Értékelés: 1)
Szerző: Leonard Dátum: 2012. October 10. Wednesday, 10:27
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
alarmed through the age variance (hes ambigu her age) as well as the know how that shes however a teenager whenever they declare lifelong fealty. The publications sign up this problem , and maybe it is correctly sensible for them to drop headlong into just about every others arms immediately after their quite a few adventures alongside one another, even though my alarm was not served from the master student element of their connection. It is all as well Pygmalion for me (Im the sole reader in record to dislike Eliza Doolittle) lace wedding dress [www.dressbroom.net] lace wedding dress . Owing to these quibbles, their romance unsuccessful evoke any electrical energy for this reader, and Ill be depending on Alannas boys in the course of foreseeable future intimateWeb site powered by PHP-NukeRSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2007 Polgár Info. Minden jog fenntartva.

PHP-Nuke alapú webportál

Wolf Studio