FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bástya Egyesület


 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Balogvölgyi Polgár Info hírei
·Újraavatták Szentmiklóssy Antal és Demeter András kopjafáját
·Rendhagyó szakmai nap Bátkában
·A balogiványi nyugdíjasok köszönetnyilvanítása
·A Skanzen Bõröndmúzeuma Gömörben és a Balogvölgyön is járt
·Nemesradnóti a Kastélyok, várak, templomok facebook csoport mûködtetõje
·Megkezdte munkáját a Balogvölgyi Tájegységi Értéktár Bizottság
·A balogvölgyiek és civilek búcsúja Tamás Ilonka nénitõl
·Felújítják az uzapanyiti kopjafát
·Emlékkõállítás a kitelepítettek emlékére
·Április 12. - a kitelepítettek emléknapja - Balogtamásiban emlékezünk

Tovább...

 
Tornaljai Polgár Info hírei
·DON A. MARTON GYULA: Májusi Szívességeink a 2015-ös esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Áprilisi Szívességeink 2015-ben
·DON A. MARTON GYULA: Márciusi örömeink a 2015-ös esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Februári örömeink a 2015-ös esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Januári örömeink a 2015-ös esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Dec-Emberi örömeink a 2014-es esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Nov-Emberi örömeink a 2014-es esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Októberi örömeink a 2014-es esztendõben
·DON A.MARTON GYULA: Szept-Emberi örömeink a 2014-es esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Augusztusi örömeink a 2014-es esztendõben

Tovább...

 
Felföldi Polgár Info hírei
·Felföldi Polgár Info

Tovább...

 
Főportál hírei
·Több generációt is boldoggá tesz a vásárlás
·Volner: a magyar munkaerõ nem elég mobilis
·Járványküszöbön az influenzaszerû megbetegedések száma
·Konzervatív támogatással felvásárolták a Time magazin kiadóját
·Konzultáció ufókkal
·152 határsértõt tartóztattak föl a hétvégén
·A kormányt interpellálják a képviselõk
·Téliesre fordul az idõjárás a héten
·Devizahitelezés: liberálisok és konzervatívok közös bûne
·A hatos lottó nyerõszámai és nyereményei

Tovább...

 
Keresés itt 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publikációk
 · Életmód
 · Civil kurázsi
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika
 · Bástya Íjász Klub


 
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
" Az Európai Unió jelentõsége a szlovákiai magyarok számára "
Civil kurázsi
(tanulmány)
 
MAG VIOLA
(Hidegkút, a Kassai Magyar Tannyelvű Középfokú Ipariskola és Kereskedelmi Akadémia tanulója ezzel a pályamunkával nyert kiutazást Strassburgba)
 
MTKI-KA Kassa
Greąákova 1
040 01 Koąice 


„Az Európai Unió jelentősége a szlovákiai magyarok számára”
 
 (tanulmány)
 
 
Az emberiség régi vágya a békesség, amely biztosítani tudja a jövő nemzedékének biztonságos felnevelését, és amihez nyugodt termelési feltételeket is teremthet. Ugyanakkor ősidők óta előtérbe tör az a jelenség is, hogy amikor valaki vagy valamely népcsoport nem tudja saját erejéből előteremteni megélhetésének feltételeit, akkor azt másoktól igyekszik megszerezni, avagy mások rovására valósítja meg elképzeléseit. 
 
A 20. század történései fenyegetően figyelmeztetnek arra, hogy ezek az ellentétek milyen pusztító háborúkhoz vezetnek. Már az első világháború után megalakult Népszövetség, majd a második világháború után létrejött Egyesült Nemzetek Szövetsége is azt a célt követte, hogy konfliktusok esetén legyen mód békítő egyezkedésekre a háború elkerülése végett. Sajnos azt is látnunk kellett, hogy egyik sem oldotta meg a világ feldarabolása miatt idegen országokhoz csatolt nemzeti kisebbségek ügyét. Ugyanis a békítés már akkor késő, amikor konfliktushelyzet alakult ki, ezért jobb a konfliktushelyzeteket megelőzni, vagyis a békés egymás mellett élés alapfeltételit kell megteremteni.

A németek és franciák évszázadok óta kialakult ellenséges viszonya mindkét világháborúban felfokozódott, ám a két nép egyszerű polgárai arra is rájöttek, hogy őnekik valójában semmi bajuk sincs egymással, mert csak a gazdagok akarták területüket, vagyonukat és piacukat gyarapítani. Ám főleg a második világháború romokba döntötte mindkét országot, és valójában a győztes sem örülhetett győzelmének igazán.

Ez alapozta meg annak a gondolatát, hogy a térség országai között olyan gazdasági és politikai együttműködést alakítsanak ki, amely rövidesen lehetővé teszi az országok szabad átjárhatóságát. Így alakult meg az Európai Gazdasági Együttműködési Szervezet, amelyhez eleinte Nyugat-Európában tudtak csatlakozni. Kedvező hatását érzékelve fogalmazódott meg az európai államok szövetségének vagy társulásának eszménye (és talán az USA erősödő befolyásának ellensúlyozására is, valamint a Szovjetunió közelségének veszélye miatt). Ebből jött létre az Európai Unió, amelynek most már az azóta felszabadult egykori szocialista államok is tagjai lehetnek.

Mindenki sok reményt fűzött a belépéshez, főleg azért, mert ezzel úgy érezték, hogy a kommunista diktatúra az Európai Unióban többé nem térhet vissza. Ám voltak olyanok is, akik látni vélték, hogy ezzel újra alávetették az országot valamilyen idegen befolyásnak. Akármilyen jó is egy demokrácia, de a népi bölcsesség arra figyelmeztet, hogy mindig a nagyobbak, erősebbek és gazdagabbak kerekednek felül. Ennek a megakadályozására ugyan vannak törvények, és az erősebb államoknak kötelessége, hogy segítsék a gyengébbeket és kisebbeket, de ez azzal a veszéllyel is járhat, hogy a gazdaságilag erősebb országok lakosságában ellenszenvet vált ki ez a kötelezettség, mert nem szokták szeretni a „szegény rokont”.

Reméljük, hogy ez a helyzet is kedvezőbben fog változni, és az együttműködést szabályozó törvények majd hozzájárulnak ahhoz, hogy ne legyenek ilyen nagy különbségek Európa egyes térségei között.
Sok gond mutatkozik azonban abban a kérdésben, hogy mi legyen a kisebbségekkel. Főleg azokkal, melyek őshonosként élnek azon a területen, ahol most laknak, ezért nem is nemzeti kisebbségnek, hanem helyi őslakosságnak kellene őket nevezni.
A francia jogrend például nem ismeri ezeket a fogalmakat, mert ők birodalmi gondolkodásúak. Már Napóleon idejében is azt tartották, hogy ahová egy francia betette a lábát, az francia terület, de Franciaország területén már jó 200 éve beolvasztottak minden más népet. Ugyanakkor Belgiumban nagyon jó példát találunk arra, hogy a néhány ezer főt számláló őshonos nemzeti közösségek saját parlamenttel és területi autonómiával rendelkeznek az ország területén. Hasonló pozitív példa lehet az olaszországi Dél-Tirol területén élő németeké avagy a finnországi svédeké.

Sajnos Szlovákia még ettől nagyon messze van, pedig Csehszlovákia megalakulásakor ennek a területnek az egyharmada magyar volt. Mára viszont 10%-ra csökkent, és az iskolákban csak 6% körül mozog az anyanyelvükön tanuló magyarok száma. Ennek oka elsősorban a korábbi nyílt vagy burkolt, de mindenképpen szervezett és erőltetett beolvasztó politikában keresendő. Az 1945 utáni üldöztetések, a jogfosztás és a kitelepítések időszaka még mindig érezteti hatását, a félelmek nem szűntek meg, és az ellenséges nacionalizmus is mindig felszínre tör, ha az ország vezetői hallgatólagosan eltűrik azt. Sokszor a jogaikat védő magyarokat nevezik nacionalistáknak, míg a magyarok jogait sértő egyéneket hazafinak tartják.

Reméljük, hogy az Európai Unióban ez a szemlélet nem lesz fenntartható és visszaszorul. Igaz, hogy mindig lesznek beteg és téveszmés emberek, de törvényekkel kell garantálni, hogy az ilyen emberek soha ne juthassanak vezető szerephez, és ne befolyásolhassanak másokat. Sajnos magam is látom, főleg a magam térségében, Gömör és Nógrád vidékén, ahol élek, hogy a szegénység, a munkanélküliség milyen kilátástalanná teszi az embereket. Sokan a kocsmában töltik idejüket, mert oda menekülnek. Sok fiatal elmegy Nyugat-Európába dolgozni és nem is térnek vissza, viszont rengeteg tízen-huszonéves fiatal válik az alkohol és drogok rabjaivá, vagy menekülnek öngyilkosságba. Családok hullnak szét, és még több öngyilkosságról hallani a családosok és idősebbek körében is. Elkallódik az értelmiség, fiatalság híján megszűnnek a magyar iskolák, aminek nemzetünk számára beláthatatlan következményei lehetnek. Lehet, hogy rólunk szólnak Vörösmarty Mihály sorai:

„S a sírt, hol nemzet sűlyed el,

Népek veszik körül…”

Remélem, hogy az Európai Unió nem a mi megsiratásunkban lesz egységes, hanem abban, hogy segít a kilábalásban, a gazdasági fölemelkedésben, de ehhez nekünk is felegyenesedett emberként kell helytállnunk. A mai nemzedék számára talán az a legnagyobb feladat, és én is ebben szeretnék részt venni, hogy jó szakemberként felismerjük megtartó lehetőségeinket, gazdaságilag megerősítsük a térséget, és visszaadjuk népünk önbecsülését. Hinnünk kell benne, hogy megvalósítható. Össze kell fognunk, nekünk magyaroknak és meg kell tenni lépéseinket a boldogabb, biztosabb és félelemmentes jövő felé, hogy gyermekeink és unokáink merjék vállalni magyarságukat, büszkék legyenek magyar anyanyelvükre.

Meglátásom szerint tettrekész fiatalokat és szavahihető politikusokat igényel nemzetünk. Reménykednünk, sőt hinnünk kell az Európai Unió pozitív hatásában, és magyarságunk erejében.


Dátum: 2008. January 18. Friday, 10:24 Szerző: rimaszombat
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Civil kurázsi
· Írta: rimaszombat


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Civil kurázsi:
\" Az Európai Unió jelentõsége a szlovákiai magyarok számára \"


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 4.93
Szavazat: 45


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

The wave pattern on the dial is quite captivating Article at Student Loans X (Értékelés: 1)
Szerző: Leonard Dátum: 2012. September 10. Monday, 12:39
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Inc. will not make Ugg footwear inside a shade identified as camel. So tend not to purchase a camel-coloured Ugg!Also, all tags on Deckers Inc ugg classic mini boots [www.aptboots.com] ugg cardy boots grey [www.aptboots.com] ugg kids boots on sale [www.aptboots.com] . nightfall ugg [www.aptboots.com] Uggs are white, not at all blue. Winter season has become approached. Most trend-conscious individuals have started for a few well-liked outfits and sneakers, looking, ugg shoes [www.aptboots.com] to alter their visual appeal. There"s no question, together with the most up-to-date manner impression to help keep the rate, is usually a secure wager, if you need to complement your glance and improve your self esteem grecian wedding dress [brooklynlight.com] ugg boots [www.aptboots.com] . But these generally preserve in your mind: This can be a need to to help keep the most recent craze. ugg classic knit boots shoes [www.aptboots.com] ugg classic tall kids boots [www.aptboots.com] Nonetheless it is just not constantly a vogue craze as well considerably or not deluxe.Nicole Kidman beats all sexy mothers (Értékelés: 1)
Szerző: Leonard Dátum: 2012. September 28. Friday, 11:11
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
sexy prom dresses [www.datedress.co.uk] sexy prom dresses Rolex Daytona Replica Qualities wedding guest dress [www.datedress.co.uk] wedding guest dresspercy (Értékelés: 1)
Szerző: Leonard Dátum: 2012. October 10. Wednesday, 10:49
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
stands with the incredibly pinnacle in the activity. Notify me bridesmaid dress [www.dressbroom.net] bridesmaid dress , by which other activity does India have or has at any time experienced a planet champion, in particular 1 who dominates the sector as Anand does? It really is real that there happen to be occasional entire world champions in billiards and womens weightlifting and womens boxing, nonetheless they, way too, are already slighted prom dresses long [www.dressbroom.net] prom dresses long . But chess, since could be the best sporting check, the examination of strategic insights along with the stamina and fortitude in difficult occasions: certainly, war by other suggests. Arrive at assume of it, it"s possible that that is exactly why Indians really don"t recognize chess, due to the fact following all, these areRe: " Az Európai Unió jelentõsége a szlová (Értékelés: 1)
Szerző: Rachaela Dátum: 2013. March 01. Friday, 01:37
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Enough cheap Diablo 3 Gold diablo gold [www.d3fly.com] in stock ensures delivered within 15 minutes. Buy D3 Gold enjoy fabulous service all day. Diablo3 Gold [www.d3fly.com] sell the Diablo 3 Gold specialty .Fast and cheap Diablo 3 Gold service .idiablo3gold provide the sincerity service for you.Come to the excellent Diablo 3 Gold Buy Diablo 3 Gold [www.d3fly.com] store to buy Diablo 3 Gold,Diablo 3 CDKey and Diablo 3 Power Leveling with the best delivery service. is the right place to buy Diablo 3 Gold. House Decorate [www.housedecos.com]Re: " Az Európai Unió jelentõsége a szlová (Értékelés: 1)
Szerző: Rachaela Dátum: 2013. March 01. Friday, 01:38
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Minecraft gift code [mmo-cards.com] is a game about placing blocks to build anything you can imagine. At night monsters come out, make sure to build a shelter before that happens. generator download for free, code generator Rapidshare com files, free Mass Effect3 [mmo-cards.com]generator Hotfile, Mediafire search files results. Computer Knowledge [www.compbrains.com]Re: " Az Európai Unió jelentõsége a szlová (Értékelés: 1)
Szerző: Rachaela Dátum: 2013. March 01. Friday, 01:38
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Players will take adventures in a world full of danger C9 Gold [www.ibuyc9gold.com] and challenges.There're totally 4 classes(include Warrior, Buy C9 Gold [www.ibuyc9gold.com] Hunter etc, 2 mysterious classes will be unveilled then) in game. You can try them in first closed beta test. It will be a nice experience to against its high level of Monster AI Continent Of The Ninth Gold [www.ibuyc9gold.com] and try awesome combo skills by controlling characters. Play Game [www.playsagame.com]Re: " Az Európai Unió jelentõsége a szlová (Értékelés: 1)
Szerző: Rachaela Dátum: 2013. March 01. Friday, 01:38
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Do you looking for cheap Rose zuly rose zuly [www.thepowerlevel.com] ? We are a Professional site for cheap, fast and safe zulie selling. Wait you buy Rose zuly now rose online zuly [www.thepowerlevel.com] . Choose our site can save your money and time. Need Rose Zuly,Rose Zulie,Rose Gold,Rose online money,accounts,items? rose online gold [www.thepowerlevel.com] provides cheap Rose Zuly,Rose gold,money for game lovers. Keep Fitness [www.keepsfitness.com]Re: " Az Európai Unió jelentõsége a szlová (Értékelés: 1)
Szerző: Rachaela Dátum: 2013. March 01. Friday, 01:39
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Learn about bundle deals with WOW! wow gold [www.tobuywowgold.com] Internet, Cable TV and Home Phone. Find the bundle that suits the services you need now! cheap gold for wow [www.tobuywowgold.com] A World of Warcraft (WoW) database site with items, buy wow gold [www.tobuywowgold.com] quests, forums, news, profiles, quest-tracking, a talent calculator, and more. Good Wine [www.goodswine.com]Web site powered by PHP-NukeRSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2007 Polgár Info. Minden jog fenntartva.

PHP-Nuke alapú webportál

Wolf Studio