FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bástya Egyesület


 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Balogvölgyi Polgár Info hírei
·Újraavatták Szentmiklóssy Antal és Demeter András kopjafáját
·Rendhagyó szakmai nap Bátkában
·A balogiványi nyugdíjasok köszönetnyilvanítása
·A Skanzen Bõröndmúzeuma Gömörben és a Balogvölgyön is járt
·Nemesradnóti a Kastélyok, várak, templomok facebook csoport mûködtetõje
·Megkezdte munkáját a Balogvölgyi Tájegységi Értéktár Bizottság
·A balogvölgyiek és civilek búcsúja Tamás Ilonka nénitõl
·Felújítják az uzapanyiti kopjafát
·Emlékkõállítás a kitelepítettek emlékére
·Április 12. - a kitelepítettek emléknapja - Balogtamásiban emlékezünk

Tovább...

 
Tornaljai Polgár Info hírei
·DON A. MARTON GYULA: Májusi Szívességeink a 2015-ös esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Áprilisi Szívességeink 2015-ben
·DON A. MARTON GYULA: Márciusi örömeink a 2015-ös esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Februári örömeink a 2015-ös esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Januári örömeink a 2015-ös esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Dec-Emberi örömeink a 2014-es esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Nov-Emberi örömeink a 2014-es esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Októberi örömeink a 2014-es esztendõben
·DON A.MARTON GYULA: Szept-Emberi örömeink a 2014-es esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Augusztusi örömeink a 2014-es esztendõben

Tovább...

 
Felföldi Polgár Info hírei
·Felföldi Polgár Info

Tovább...

 
Főportál hírei
·Több generációt is boldoggá tesz a vásárlás
·Volner: a magyar munkaerõ nem elég mobilis
·Járványküszöbön az influenzaszerû megbetegedések száma
·Konzervatív támogatással felvásárolták a Time magazin kiadóját
·Konzultáció ufókkal
·152 határsértõt tartóztattak föl a hétvégén
·A kormányt interpellálják a képviselõk
·Téliesre fordul az idõjárás a héten
·Devizahitelezés: liberálisok és konzervatívok közös bûne
·A hatos lottó nyerõszámai és nyereményei

Tovább...

 
Keresés itt 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publikációk
 · Életmód
 · Civil kurázsi
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika
 · Bástya Íjász Klub


 
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
Vörös Attila filmje, a Pásztorok ösvényein a 18. Etnofilm fesztivál fõdíjasa
Hagyományok   A 18. Etnofilm Čadca elnevezésű nemzetközi dokumentumfilm fesztivál fődíját Vörös Attila, Vörös Előd és Varga Norbert alkotása nyerte el. A fesztiválon elsőként díjaztak magyar filmet, s ezzel ráirányították a figyelmet Gömörre, a helyi pásztoréletre, pásztorkultúrára és hagyományra.


"Nagyon nagy elismerésként s megtisztelésként éltük meg a díjat. Nagyon szívélyesen fogadtak a fesztivál házigazdái, jól éreztük magunkat a remekül megszervezett filmfesztiválon" - nyilatkozta a Felvidék.ma-nak Vörös Attila, a film rendezője.
A nemzetközi filmfesztivált még 1980-ban alapították, s 2002 óta tagja a brüsszeli székhelyű Európai Filmfesztiválok Koordinációs Centrumának. Európa minden filmfesztivál helyszínére sikerül eljuttatni az ETNOFILM Čadca filmfesztivál értesítőjét. A találkozó főrendezője a Zsolnai Megyei Önkormányzat, a csacai Városi Művelődési Központ valamint Csaca városa voltak. A filmfesztivál társrendezői között a Szlovák Filmintézetet, az UK Bratislava - etnográfiai és muzeológiai katedráját, a Szlovák Néprajzi Társaságot, az Irodalmi alapot (Literárny fond), a Szlovák Filmszövetséget (Slovenský filmový zväz), a Szlovák Nemzeti Múzeumot, a Karjanské Muzeum Matica slovenskej, a pozsonyi Egyetemi Könyvtárat, valamint a Cseh Köztársaság Nagykövetségét találjuk.
A filmfesztiválra 10 országból mintegy 76 alkotás érkezett. Az október 14-17-e közötti čadcai döntőbe 36 film jutott be 9 ország képviseletében. A helyi kulturális központban lebonyolított filmfesztiválon a versenyfilmek vetítésén kívül számos kísérőprogramot is kínáltak a nézőközönségnek: volt fotókiállítás, versenyen kívüli filmek vetítése, előadások, valamint a Szlovák Néprajzi Társaság tudományos konferenciája is itt zajlott ebben az időben.
A díjnyertes Pásztorok ösvényein című film 2012-ben készült. Megörökíti a gömöri pásztorok életét, hagyományait és szokásait. Katyi Tamásnak, Katyi Gyulának, Rusznyák Jánosnak és Cselényi Józsefnek köszönhetően betekintést nyerhet a néző a pásztorok mindennapjaiba. Megismerhetjük hagyományos ruházatukat, a foglalkozás jellegzetes jegyeit és segédeszközeit. Sok érdekeset megtudhatunk a juhok körmöléséről, a jó pásztorkutyákról, hogy hogyan kell ostort készíteni, sőt Cselényi Józsi bácsi nyolcvanévesen eljárja a gömöri botolót is.
A film magyar nyelven, szlovák felirattal készült.  "Külön öröm számunkra, hogy egy ilyen erős nemzetközi mezőnyben tudhatjuk magunkénak a fesztivál fődíját jelentő "Zlatý turoň" díjat" - mondta Varga Norbert, etnográfus, aki a filmben a néphagyomány átörökítéséért vállalt szerepet.
"A siker új munkákra, új filmek elkészítésére ösztönözi a csapatunkat, mert ez csapatmunka a javából, segítők, kollégák, szakemberek, de elsősorban a főszereplő pásztorok nélkül nem jöhetett volna létre a film" - tette hozzá Vörös Attila.
A Pásztorok ösvényein című filmet korábban már több filmszemlén bemutatták, megtekinthette a közönség Rimaszombatban, Füleken, Tornalján, Nyitrán, Komáromban, Pozsonyban, de vetítette a Szlovák Televízió és a Magyar Televízió is. Vörös Attila tizenöt éve foglalkozik dokumentumfilmek készítésével, s erre a munkára elcsábította fiát, Vörös Elődöt is, aki a film operatőre. Mindketten elvégezték a Dunaversitas filmszakmai továbbképzés mesterkurzusát, s az MTVA határon túli műsorok szerkesztőségének munkatársaiként is dolgoznak.
"Nagy megtiszteltetés volt részt venni ezen az igen rangos, nemzetközi filmfesztiválon, ahol filmünket zsúfolt nézőtér előtt, igen nagy érdeklődés mellett mutatták be. A díjat a film szereplőinek, a pásztoroknak ajánljuk. Nélkülük, a közreműködésük s színes egyéniségük nélkül nem születhetett volna meg a film és ez a siker sem, minden tisztelet hát elsősorban nekik jár" - mondta el a Felvidék.ma-nak Vörös Attila.
Mint megtudtuk, a filmet és a szerzőket meghívták a 2015-ös olaszországi EURORAMA - Hegyi és etnológiai témájú filmek fesztiváljára, Trentóba, valamint szegedi, budapesti és pozsonyi filmvetítésekre is.
Az Etnofilm fesztiválon Antala Zsuzsa rendezőnek, az MTVA szlovák nyelvű szekciója munkatársának filmje is rangos elismerést kapott. A Pavol Korbel című film a legrégibb szlovák kulturális szervezet, a Matica Slovenská díját nyerte el. A portréfilm a szarvasi születésű, ám a második világháború utáni szlovák-magyar lakosságcsere során Szlovákiába került, majd onnét emigrált képzőművész életének állít emléket. "A film, Szarvastól Montrealig, Pozsonyon és Budapesten át, az itthonok és az otthonok - a honnét hová kérdését feszegeti" - mondta az M1 Ma reggel október 21-i adásában a filmről Antala Zsuzsa.
Az Etnofilm idei évadán Bencsík János rendező Szerelem, szerelem című rövidfilmje a népi kultúrának a nemzeti kissebbségek környezetében betöltött szerepe bemutatásáért a Szlovák Filmintézet (SFÚ) díját nyerte el. A film egy tótkomlósi gyökerekkel rendelkező fiatal népdalénekesről, Agod Alízról szól, aki bár nem végzett szlovák iskolákat, a szlovák nagymamától felcsipegetett nyelvtudását alakította míves énekké.

A fesztivál további díjazottjai ITT>>> tekinthetők meg.
he, Felvidék.ma/ Rimaszombati Polgár Infó
Dátum: 2014. October 21. Tuesday, 09:45 Szerző: beikk
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Hagyományok
· Írta: beikk


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Hagyományok:
Szobor, virággal a kezében


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Web site powered by PHP-NukeRSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2007 Polgár Info. Minden jog fenntartva.

PHP-Nuke alapú webportál

Wolf Studio