FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bástya Egyesület


 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Balogvölgyi Polgár Info hírei
·Újraavatták Szentmiklóssy Antal és Demeter András kopjafáját
·Rendhagyó szakmai nap Bátkában
·A balogiványi nyugdíjasok köszönetnyilvanítása
·A Skanzen Bõröndmúzeuma Gömörben és a Balogvölgyön is járt
·Nemesradnóti a Kastélyok, várak, templomok facebook csoport mûködtetõje
·Megkezdte munkáját a Balogvölgyi Tájegységi Értéktár Bizottság
·A balogvölgyiek és civilek búcsúja Tamás Ilonka nénitõl
·Felújítják az uzapanyiti kopjafát
·Emlékkõállítás a kitelepítettek emlékére
·Április 12. - a kitelepítettek emléknapja - Balogtamásiban emlékezünk

Tovább...

 
Tornaljai Polgár Info hírei
·DON A. MARTON GYULA: Májusi Szívességeink a 2015-ös esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Áprilisi Szívességeink 2015-ben
·DON A. MARTON GYULA: Márciusi örömeink a 2015-ös esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Februári örömeink a 2015-ös esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Januári örömeink a 2015-ös esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Dec-Emberi örömeink a 2014-es esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Nov-Emberi örömeink a 2014-es esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Októberi örömeink a 2014-es esztendõben
·DON A.MARTON GYULA: Szept-Emberi örömeink a 2014-es esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Augusztusi örömeink a 2014-es esztendõben

Tovább...

 
Felföldi Polgár Info hírei
·Felföldi Polgár Info

Tovább...

 
Főportál hírei
·Felfüggeszti Katalónia autonómiáját a kormány
·Újabb fordulat az óraátállítás ügyében
·A gyermekorvosok szerint enyhe betegség esetén a szülő is igazolhatná a hiányzást
·Gyurcsány szava döntött
·Donald Trump vitába keveredett egy Nigerben elesett katona özvegyének mondott szavai miatt
·Mûtsön, elnök úr!
·Soros milliárdjaiból hazánkba is juthat
·Továbbra is átlag feletti hõmérséklet várható
·A tavalyi zárszámadásról és a Czeglédy-ügy kárrendezésérõl tartanak vitákat
·Ma kezdõdik a 21. Csabai Kolbászfesztivál

Tovább...

 
Keresés itt 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publikációk
 · Életmód
 · Civil kurázsi
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika
 · Bástya Íjász Klub


 
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
Orosz István: Összefogás, melybõl ma egyre kevesebbet észlelünk
Helyi hírek Rimaszombatban március 15-én a Tompa Mihály téren, a Petőfi-szobornál gyülekeztek a megemlékezni vágyók, akiket Samu András köszöntött a szervezők, a Csemadok Rimaszombati Alapszervezete nevében.

Közreműködött a Blaha Lujza Vegyeskar. Ádám Sándor, a Tompa Mihály Református Gimnázium diákja Juhász Gyula: Március idusára című versét adta elő. A református gimnázium és alapiskola gitár-szakkörös diákjai Pákó Mária vezetésével Pósa Lajos: Áldd meg, Isten, szép hazánkat című megzenésített versét énekelték.
Ünnepi beszédet Orosz István, a Tompa Mihály Alapiskola igazgatója mondott. Hangsúlyozta: az idegen hatalmak a magyart nem törték meg. „Nem magyarkodnunk kell, hanem büszkén felvállalni a magyarságot. Évről-évre átgondoljuk elődeink tettét. A szabadságért nem egy arctalan tömeg harcolt, hanem egy alkotni képes, a közös célokért tenni tudó és tenni akaró egyének. A polgári forradalom lehetőségét az emberek összefogása teremtette meg. Összefogás, melyből ma egyre kevesebbet észlelünk" – fogalmazott beszédében Orosz.
Hozzátette: Petőfi Sándor és 1848 üzenete szüntelenül hatnak. „A mi kisebbségi kulturális rendezvényeink a maihoz hasonlóan mindig a hűség ünnepei. Azé a hűségé és ragaszkodásé, amely a szlovákiai magyarságot szülőföldjéhez és múltjához, történelméhez, anyanyelvéhez és kulturális örökségéhez köti.
Mi, itt élő magyarok Petőfiék üzenetének csak úgy lehetünk értő befogadói és továbbadói; a tőlük kapott örökséget csak úgy szolgálhatjuk tisztességgel, ha megőrizzük szellemi értékeinket, kultúránk és művészetünk sajátos arculatát, s ha mindezt átadjuk a nyomunkba lépő nemzedéknek – zárta többek közt ünnepi gondolatait Orosz István.
A Rákóczi Szövetség diákutaztatási programjának köszönhetően a szikszói Szepsi Csombor Márton Gimnázium és Szakképző növendékei is részt vettek, s irodalmi összeállítással kedveskedtek a rimaszombatiaknak.
A városi, civil, politikai szervezetek képviselői a Petőfi Szobor talpazatánál helyezték el a megemlékezés koszorúit. A megemlékezést a Bodonyi András szerezte Felvidéki Himnusz közös eléneklésével zárták.
A rimaszombati megemlékezésen készült képriportunkat a Képgalériánkban ITT>>> tekinthetik meg. Pár civil szervezet a Múzsák-házánál, a Petőfi-házon elhelyezett emléktáblánál is koszorúzott.

Rimaszombatban a magyar iskolákban külön is megemlékeztek a forradalomról. A rimaszombati Magán Szakközépiskola (Hotelakadémia) diákjai ünnepi műsort mutattak be egymásnak. A Tompa Mihály Alapiskola egyes osztályaiban is tartottak megemlékezéséket, s iskolai ünnepség is volt a Tompa mellszobornál. A Tompa Mihály Református Gimnáziumban március 14-én ünnepi Istentiszteleten vettek részt a diákot, s ezt megelőzően rendhagyó irodalomórát hallgathattak Pósa Lajosról.
A Rimaszombati járásban többek közt Rimajánosiban, Simonyiban, Vecseklőn, Almágyban, de Péterfalán is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulójáról. 
Simonyiban a Csemadok helyi alapszervezetének a rendezésében került sor a megemlékezésre, mely a református templomban Istentisztelettel vette kezdetét. Ünnepi beszédet Gál Hajnalka mondott. Az ünnepség a templom előtti téren emelt kopjafa előtt folytatódott, ahol felolvasták a 12 pontot, irodalmi összeállítással léptek fel a helyi gyerekek. Közreműködött a Simonyi Bárka Énekkar.
Az almágyi megemlékezésen készült képriportunkat a Képgalériánkban ITT tekinthetik meg.
vecsklői megemlékezésen készült képriportunkat a Képgalériánkban ITT tekinthetik meg.
Péterfalán, az elnökválasztás első fordulójának lebonyolítására való tekintettel, másnap, vasárnap március 16-án tartották az 1848/49-es szabadságharcra való megemlékezést. „A nagypolitikát magunk mögött hagyva ezen a napon az ünnepély a megemlékezésről, a dicső tettekről, az önfeláldozó hősökről, a magyarságról szólt. Az ünnepség pontosan három órakor kezdődött, amikor is a helyi kultúrháztól az ott gyülekező résztvevők magyar nemzeti színű zászló alatt a község 1848-as emlékművéhez vonultak" – számolt be a Felvidék.ma-nak Köböl Gyula polgármester. Mint megtudtuk, az emlékhelynél már egy jó hete ott lobogott a székely zászló is, tanúsítva a falu lakóinak támogatását a március 10-i Székely Szabadság Napja alkalmából.
Az emlékműnél Pelle Hilda, a Csemadok helyi alapszervezetének elnöke köszöntötte az időközben kb. 60 fősre duzzadt kis tömeget, majd kezdetét vette az ünnepi műsor. Először Trizna Marci Levente előadásában Drégely Lászlótól a Pereg a dob című verset hallgathatták meg a jelenlévők, majd elhangzott még Petőfi Sándortól a Nemzeti dal, Ádám Dani, illetve az Egy gondolta bánt engemet Köböl Klaudia tolmácsolásában.
A szavalatok között a Péterfali Menyecskekórus adott elő katonadalokat, valamint a Felvidéki (palóc) himnuszt. Elhangzott a 12 pont is az iskolás gyerekek tolmácsolásában. A község polgármestere Köböl Gyula osztotta meg az egybegyűltekkel Wass Albert örök érvényű gondolatait március 15-e alkalmából.
A székely himnusz eléneklése után Sipos György katolikus plébános magyarságról, nemzetről szóló szép gondolatai következtek, melyet a Gümür vezér Baranta csapat tagjainak rögtönzött baranta bemutatója követett Kopecsni Gábornak, a Felföldi Baranta Szövetség elnökének vezetésével.
Ezt követően a Csemadok Péterfali Alapszervezetének és a község önkormányzatának képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit az emlékmű talpazatánál. Zárásként a jelenlévők közösen elénekelték a Magyar Himnuszt. Az ünnepélyes megemlékezés befejeztével a helyi kultúrházban került sor a Csemadok helyi alapszervezetének évzáró gyűlésére, melyen az előző év értékelésén kívül elhangzottak a jövőre vonatkozó tervek és elképzelések is – tudtuk meg Köböl Gyula polgármestertől.
A péterfalai megemlékezésen készült képriportunkat a Képgalériánkban ITT>>> tekinthetik meg.

Megemlékezések a Sajó-völgyében
Ünnepi istentiszteletet, koszorúzást rendeztek a Sajó-, Balog- ill. Vály-völgyben is. 
A Sajó-völgyben Hanváról, Lénártfaláról, Csízből, Runyából és Sajószentkriályból kaptunk beszámolókat.
Hanván, Tompa Mihály pap-költő nyughelyén, a református templomban március 15-én tartottak ünnepi Istentiszteletet, mely a Tompa Mihály Vegyeskar nyitó énekével /Tartsd meg hazánkat Isten.../, majd Nt Nagy Ákos Róbert esperes igehirdetésével folytatódott.
Az istentiszteleti alkalmat a helybéli óvodások, alapiskolások, a református gyülekezet ifjúsága és a Tompa Mihály Vegyeskar szolgálata tette ünnepélyesebbé. „Az Istentiszteletünket a Himnusz eléneklésével zártuk. Ezt követően ünnepi alkalmunk Tompa Mihály síremlékénél folytatódott. A Hanvai Református Férfi Kórus énekes szolgálata közben Hanva község önkormányzatának ill. a Magyar Közösség Pártjának képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit. Ünneplésünk a Szózat eléneklésével ért véget" – mondta a Felvidék.ma-nak Nt. Nagy Andrea helyi lelkész. Hozzátette: „nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a hanvai gyülekezettel és közösséggel együtt ünnepeltek a bánrévei és budapesti vendégeink is".
Lénártfalán március 16-án, vasárnap délután 13.30-kor ünnepi istentiszteletre hívogattak a Lénártfalvai Református Templom harangjai. „Azért is különleges volt ez az istentisztelet, mert gyülekezetünk vendége volt a Fiatal Reformátusok Szövetségének Cantate Domino Kórusa" – nyilatkozta Nt. Nagy Andrea lelkésznő.
Az igehirdetés szolgálatát Nt. Süll Tamás lelkipásztor végezte, ezt követően a helybeli alapiskolások, a gyülekezeti hittanra járó fiatalok ünnepi műsora következett. Az Istentiszteletet nemzeti imádságunk, a Himnusz éneklésével zárták. Ezt követően a templomkertben található kopjafánál koszorúzással és a Szózat eléneklésével tisztelegtek a szabadságharcos hőseink emléke előtt.
„A helybélieknek lehetőségük volt arra is, hogy az Istentiszteletet követő vendégségen személyesen is megismerkedhessenek a Firesz Kórus tagjaival" – tette hozzá a lelkésznő.
Csízben is megemlékezte az 1848. március 15-i forradalomról és az azt követő szabadságharcról. Az ünnepi alkalom a templom előtt található Tompa Mihály szobornál kezdődött. A helyi gyermekek és fiatalok versekkel köszöntötték az ünnepet. A koszorúzást és a Szózat eléneklését követően a református templomban folytatták a megemlékezést. Az Istentiszteleten igét hirdetett Nt. Nagy Ákos Róbert esperes, majd Nemzeti Imádságunk eléneklésével kérték Isten áldását népünkre, nemzetünkre.
Runyában a március 15-i eseményekről való megemlékezésen kedves vendégeket is köszönthettek. Ide látogattak a magyarországi Sajóivánka község önkormányzatának és református gyülekezetének képviselői. „A délután 16:00 órakor kezdődő istentiszteleten Nt. Bundzik Attila hirdette Isten Igéjét. A hanvai Tompa Mihály Vegyeskar szolgálatát követően Sajóivánka polgármesterének, Seszták Ottónak ünnepi beszédét, köszöntőjét hallgathattuk meg. Majd a helyi gyermekek, fiatalok szolgálata következett. Vendégeink címeres magyar zászlót ajándékoztak református gyülekezetünknek, mely el is lett helyezve műemlék templomunkban. Testvéri találkozónkat a kultúrházban szeretetvendégséggel zártuk, ahol lehetőség volt az ismerkedésre és a jó hangulatú beszélgetésre is" – számolt be az alkalomról Nt. Nagy Andrea.
Sajószentkirályon megható megemlékezési műsorral debütált a helyi Via Nova ICS. A sajószentkitályi református gyülekezet és a sajószentkirályi Via Nova Ifjúsági Csoport március 16-án délután az 1848/49-es hősök előtt tisztelgett. Az ünnepségen részt vettek a kövecsesi, a naprágyi, a sajórecskei, a sajószentpéteri és a bánrévei református gyülekezet képviselői, valamint a járási és országos Via Nova Ifjúsági Csoport képviseletében Cziprusz Zoltán és Maczko Gábor.
A megemlékezés ünnepi istentisztelettel kezdődött a sajószentkirályi református templomban, ahol Rákos Lóránt lelkész hirdetett igét. Ünnepi beszédet Paszternák István, a sajószentpéteri Nagytemplom Református Gyülekezet megbízott gondnoka és Bán Zoltán egyházmegyei gondnok mondtak. Ezt követően a sajószentkirályi Via Nova Ifjúsági Csoport mutatta be ünnepi műsorát.
A templomból a zászlót vivő ifjúság vezetésével az ünneplők a falu barokk kastélyának udvarába vonultak, ahol Szent László szobra előtt Béres Ferenc, a község polgármestere is megemlékezett a hősökről, majd a megemlékezés koszorúinak elhelyezésére került sor.
A koszorúzást követően az ünneplők szeretetvendégségen vettek részt a kastély dísztermében, ahol egy, az 1848-49-es eseményeket bemutató képkiállítást is megtekinthettek – számolt be a Felvidék.ma-nak Cziprusz Zoltán.
A sajó-völgyi megemlékezéseken készült képriportunkat a Képgalériánkban ITT >>> tekinthetik meg.

Abafalán az Abaffyak kastélya előtt emlékeztek a helyi iskola szervezésében. A gyerekek forradalmi műsort mutattak be, ünnepi beszédet Kosztúr Ilona az iskola igazgatója mondott. A községben először szervezetek március 15-i megemlékezést, melyért Hanobik Irén polgármester mondott köszönetet. A meghitt megemlékezés a történelmi események kopjafának a megkoszorúzásával és a Himnusz közös eléneklésével ért véget.

Felvidék.ma/Rimaszombati Polgár Infó 

Dátum: 2014. March 25. Tuesday, 07:17 Szerző: beikk
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Helyi hírek
· Írta: beikk


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Helyi hírek:
Orosz István: Összefogás, melybõl ma egyre kevesebbet észlelünk


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Web site powered by PHP-NukeRSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2007 Polgár Info. Minden jog fenntartva.

PHP-Nuke alapú webportál

Wolf Studio