FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bástya Egyesület


 
Menük
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Balogvölgyi Polgár Info hírei
·Újraavatták Szentmiklóssy Antal és Demeter András kopjafáját
·Rendhagyó szakmai nap Bátkában
·A balogiványi nyugdíjasok köszönetnyilvanítása
·A Skanzen Bõröndmúzeuma Gömörben és a Balogvölgyön is járt
·Nemesradnóti a Kastélyok, várak, templomok facebook csoport mûködtetõje
·Megkezdte munkáját a Balogvölgyi Tájegységi Értéktár Bizottság
·A balogvölgyiek és civilek búcsúja Tamás Ilonka nénitõl
·Felújítják az uzapanyiti kopjafát
·Emlékkõállítás a kitelepítettek emlékére
·Április 12. - a kitelepítettek emléknapja - Balogtamásiban emlékezünk

Tovább...

 
Tornaljai Polgár Info hírei
·DON A. MARTON GYULA: Májusi Szívességeink a 2015-ös esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Áprilisi Szívességeink 2015-ben
·DON A. MARTON GYULA: Márciusi örömeink a 2015-ös esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Februári örömeink a 2015-ös esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Januári örömeink a 2015-ös esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Dec-Emberi örömeink a 2014-es esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Nov-Emberi örömeink a 2014-es esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Októberi örömeink a 2014-es esztendõben
·DON A.MARTON GYULA: Szept-Emberi örömeink a 2014-es esztendõben
·DON A. MARTON GYULA: Augusztusi örömeink a 2014-es esztendõben

Tovább...

 
Felföldi Polgár Info hírei
·Felföldi Polgár Info

Tovább...

 
Főportál hírei
·Több generációt is boldoggá tesz a vásárlás
·Volner: a magyar munkaerõ nem elég mobilis
·Járványküszöbön az influenzaszerû megbetegedések száma
·Konzervatív támogatással felvásárolták a Time magazin kiadóját
·Konzultáció ufókkal
·152 határsértõt tartóztattak föl a hétvégén
·A kormányt interpellálják a képviselõk
·Téliesre fordul az idõjárás a héten
·Devizahitelezés: liberálisok és konzervatívok közös bûne
·A hatos lottó nyerõszámai és nyereményei

Tovább...

 
Keresés itt 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publikációk
 · Életmód
 · Civil kurázsi
 · Magazin
 · Természet
 · Krónika
 · Bástya Íjász Klub


 
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
Orosz István: Összefogás, melybõl ma egyre kevesebbet észlelünk
Helyi hírek Rimaszombatban március 15-én a Tompa Mihály téren, a Petőfi-szobornál gyülekeztek a megemlékezni vágyók, akiket Samu András köszöntött a szervezők, a Csemadok Rimaszombati Alapszervezete nevében.

Közreműködött a Blaha Lujza Vegyeskar. Ádám Sándor, a Tompa Mihály Református Gimnázium diákja Juhász Gyula: Március idusára című versét adta elő. A református gimnázium és alapiskola gitár-szakkörös diákjai Pákó Mária vezetésével Pósa Lajos: Áldd meg, Isten, szép hazánkat című megzenésített versét énekelték.
Ünnepi beszédet Orosz István, a Tompa Mihály Alapiskola igazgatója mondott. Hangsúlyozta: az idegen hatalmak a magyart nem törték meg. „Nem magyarkodnunk kell, hanem büszkén felvállalni a magyarságot. Évről-évre átgondoljuk elődeink tettét. A szabadságért nem egy arctalan tömeg harcolt, hanem egy alkotni képes, a közös célokért tenni tudó és tenni akaró egyének. A polgári forradalom lehetőségét az emberek összefogása teremtette meg. Összefogás, melyből ma egyre kevesebbet észlelünk" – fogalmazott beszédében Orosz.
Hozzátette: Petőfi Sándor és 1848 üzenete szüntelenül hatnak. „A mi kisebbségi kulturális rendezvényeink a maihoz hasonlóan mindig a hűség ünnepei. Azé a hűségé és ragaszkodásé, amely a szlovákiai magyarságot szülőföldjéhez és múltjához, történelméhez, anyanyelvéhez és kulturális örökségéhez köti.
Mi, itt élő magyarok Petőfiék üzenetének csak úgy lehetünk értő befogadói és továbbadói; a tőlük kapott örökséget csak úgy szolgálhatjuk tisztességgel, ha megőrizzük szellemi értékeinket, kultúránk és művészetünk sajátos arculatát, s ha mindezt átadjuk a nyomunkba lépő nemzedéknek – zárta többek közt ünnepi gondolatait Orosz István.
A Rákóczi Szövetség diákutaztatási programjának köszönhetően a szikszói Szepsi Csombor Márton Gimnázium és Szakképző növendékei is részt vettek, s irodalmi összeállítással kedveskedtek a rimaszombatiaknak.
A városi, civil, politikai szervezetek képviselői a Petőfi Szobor talpazatánál helyezték el a megemlékezés koszorúit. A megemlékezést a Bodonyi András szerezte Felvidéki Himnusz közös eléneklésével zárták.
A rimaszombati megemlékezésen készült képriportunkat a Képgalériánkban ITT>>> tekinthetik meg. Pár civil szervezet a Múzsák-házánál, a Petőfi-házon elhelyezett emléktáblánál is koszorúzott.

Rimaszombatban a magyar iskolákban külön is megemlékeztek a forradalomról. A rimaszombati Magán Szakközépiskola (Hotelakadémia) diákjai ünnepi műsort mutattak be egymásnak. A Tompa Mihály Alapiskola egyes osztályaiban is tartottak megemlékezéséket, s iskolai ünnepség is volt a Tompa mellszobornál. A Tompa Mihály Református Gimnáziumban március 14-én ünnepi Istentiszteleten vettek részt a diákot, s ezt megelőzően rendhagyó irodalomórát hallgathattak Pósa Lajosról.
A Rimaszombati járásban többek közt Rimajánosiban, Simonyiban, Vecseklőn, Almágyban, de Péterfalán is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulójáról. 
Simonyiban a Csemadok helyi alapszervezetének a rendezésében került sor a megemlékezésre, mely a református templomban Istentisztelettel vette kezdetét. Ünnepi beszédet Gál Hajnalka mondott. Az ünnepség a templom előtti téren emelt kopjafa előtt folytatódott, ahol felolvasták a 12 pontot, irodalmi összeállítással léptek fel a helyi gyerekek. Közreműködött a Simonyi Bárka Énekkar.
Az almágyi megemlékezésen készült képriportunkat a Képgalériánkban ITT tekinthetik meg.
vecsklői megemlékezésen készült képriportunkat a Képgalériánkban ITT tekinthetik meg.
Péterfalán, az elnökválasztás első fordulójának lebonyolítására való tekintettel, másnap, vasárnap március 16-án tartották az 1848/49-es szabadságharcra való megemlékezést. „A nagypolitikát magunk mögött hagyva ezen a napon az ünnepély a megemlékezésről, a dicső tettekről, az önfeláldozó hősökről, a magyarságról szólt. Az ünnepség pontosan három órakor kezdődött, amikor is a helyi kultúrháztól az ott gyülekező résztvevők magyar nemzeti színű zászló alatt a község 1848-as emlékművéhez vonultak" – számolt be a Felvidék.ma-nak Köböl Gyula polgármester. Mint megtudtuk, az emlékhelynél már egy jó hete ott lobogott a székely zászló is, tanúsítva a falu lakóinak támogatását a március 10-i Székely Szabadság Napja alkalmából.
Az emlékműnél Pelle Hilda, a Csemadok helyi alapszervezetének elnöke köszöntötte az időközben kb. 60 fősre duzzadt kis tömeget, majd kezdetét vette az ünnepi műsor. Először Trizna Marci Levente előadásában Drégely Lászlótól a Pereg a dob című verset hallgathatták meg a jelenlévők, majd elhangzott még Petőfi Sándortól a Nemzeti dal, Ádám Dani, illetve az Egy gondolta bánt engemet Köböl Klaudia tolmácsolásában.
A szavalatok között a Péterfali Menyecskekórus adott elő katonadalokat, valamint a Felvidéki (palóc) himnuszt. Elhangzott a 12 pont is az iskolás gyerekek tolmácsolásában. A község polgármestere Köböl Gyula osztotta meg az egybegyűltekkel Wass Albert örök érvényű gondolatait március 15-e alkalmából.
A székely himnusz eléneklése után Sipos György katolikus plébános magyarságról, nemzetről szóló szép gondolatai következtek, melyet a Gümür vezér Baranta csapat tagjainak rögtönzött baranta bemutatója követett Kopecsni Gábornak, a Felföldi Baranta Szövetség elnökének vezetésével.
Ezt követően a Csemadok Péterfali Alapszervezetének és a község önkormányzatának képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit az emlékmű talpazatánál. Zárásként a jelenlévők közösen elénekelték a Magyar Himnuszt. Az ünnepélyes megemlékezés befejeztével a helyi kultúrházban került sor a Csemadok helyi alapszervezetének évzáró gyűlésére, melyen az előző év értékelésén kívül elhangzottak a jövőre vonatkozó tervek és elképzelések is – tudtuk meg Köböl Gyula polgármestertől.
A péterfalai megemlékezésen készült képriportunkat a Képgalériánkban ITT>>> tekinthetik meg.

Megemlékezések a Sajó-völgyében
Ünnepi istentiszteletet, koszorúzást rendeztek a Sajó-, Balog- ill. Vály-völgyben is. 
A Sajó-völgyben Hanváról, Lénártfaláról, Csízből, Runyából és Sajószentkriályból kaptunk beszámolókat.
Hanván, Tompa Mihály pap-költő nyughelyén, a református templomban március 15-én tartottak ünnepi Istentiszteletet, mely a Tompa Mihály Vegyeskar nyitó énekével /Tartsd meg hazánkat Isten.../, majd Nt Nagy Ákos Róbert esperes igehirdetésével folytatódott.
Az istentiszteleti alkalmat a helybéli óvodások, alapiskolások, a református gyülekezet ifjúsága és a Tompa Mihály Vegyeskar szolgálata tette ünnepélyesebbé. „Az Istentiszteletünket a Himnusz eléneklésével zártuk. Ezt követően ünnepi alkalmunk Tompa Mihály síremlékénél folytatódott. A Hanvai Református Férfi Kórus énekes szolgálata közben Hanva község önkormányzatának ill. a Magyar Közösség Pártjának képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit. Ünneplésünk a Szózat eléneklésével ért véget" – mondta a Felvidék.ma-nak Nt. Nagy Andrea helyi lelkész. Hozzátette: „nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a hanvai gyülekezettel és közösséggel együtt ünnepeltek a bánrévei és budapesti vendégeink is".
Lénártfalán március 16-án, vasárnap délután 13.30-kor ünnepi istentiszteletre hívogattak a Lénártfalvai Református Templom harangjai. „Azért is különleges volt ez az istentisztelet, mert gyülekezetünk vendége volt a Fiatal Reformátusok Szövetségének Cantate Domino Kórusa" – nyilatkozta Nt. Nagy Andrea lelkésznő.
Az igehirdetés szolgálatát Nt. Süll Tamás lelkipásztor végezte, ezt követően a helybeli alapiskolások, a gyülekezeti hittanra járó fiatalok ünnepi műsora következett. Az Istentiszteletet nemzeti imádságunk, a Himnusz éneklésével zárták. Ezt követően a templomkertben található kopjafánál koszorúzással és a Szózat eléneklésével tisztelegtek a szabadságharcos hőseink emléke előtt.
„A helybélieknek lehetőségük volt arra is, hogy az Istentiszteletet követő vendégségen személyesen is megismerkedhessenek a Firesz Kórus tagjaival" – tette hozzá a lelkésznő.
Csízben is megemlékezte az 1848. március 15-i forradalomról és az azt követő szabadságharcról. Az ünnepi alkalom a templom előtt található Tompa Mihály szobornál kezdődött. A helyi gyermekek és fiatalok versekkel köszöntötték az ünnepet. A koszorúzást és a Szózat eléneklését követően a református templomban folytatták a megemlékezést. Az Istentiszteleten igét hirdetett Nt. Nagy Ákos Róbert esperes, majd Nemzeti Imádságunk eléneklésével kérték Isten áldását népünkre, nemzetünkre.
Runyában a március 15-i eseményekről való megemlékezésen kedves vendégeket is köszönthettek. Ide látogattak a magyarországi Sajóivánka község önkormányzatának és református gyülekezetének képviselői. „A délután 16:00 órakor kezdődő istentiszteleten Nt. Bundzik Attila hirdette Isten Igéjét. A hanvai Tompa Mihály Vegyeskar szolgálatát követően Sajóivánka polgármesterének, Seszták Ottónak ünnepi beszédét, köszöntőjét hallgathattuk meg. Majd a helyi gyermekek, fiatalok szolgálata következett. Vendégeink címeres magyar zászlót ajándékoztak református gyülekezetünknek, mely el is lett helyezve műemlék templomunkban. Testvéri találkozónkat a kultúrházban szeretetvendégséggel zártuk, ahol lehetőség volt az ismerkedésre és a jó hangulatú beszélgetésre is" – számolt be az alkalomról Nt. Nagy Andrea.
Sajószentkirályon megható megemlékezési műsorral debütált a helyi Via Nova ICS. A sajószentkitályi református gyülekezet és a sajószentkirályi Via Nova Ifjúsági Csoport március 16-án délután az 1848/49-es hősök előtt tisztelgett. Az ünnepségen részt vettek a kövecsesi, a naprágyi, a sajórecskei, a sajószentpéteri és a bánrévei református gyülekezet képviselői, valamint a járási és országos Via Nova Ifjúsági Csoport képviseletében Cziprusz Zoltán és Maczko Gábor.
A megemlékezés ünnepi istentisztelettel kezdődött a sajószentkirályi református templomban, ahol Rákos Lóránt lelkész hirdetett igét. Ünnepi beszédet Paszternák István, a sajószentpéteri Nagytemplom Református Gyülekezet megbízott gondnoka és Bán Zoltán egyházmegyei gondnok mondtak. Ezt követően a sajószentkirályi Via Nova Ifjúsági Csoport mutatta be ünnepi műsorát.
A templomból a zászlót vivő ifjúság vezetésével az ünneplők a falu barokk kastélyának udvarába vonultak, ahol Szent László szobra előtt Béres Ferenc, a község polgármestere is megemlékezett a hősökről, majd a megemlékezés koszorúinak elhelyezésére került sor.
A koszorúzást követően az ünneplők szeretetvendégségen vettek részt a kastély dísztermében, ahol egy, az 1848-49-es eseményeket bemutató képkiállítást is megtekinthettek – számolt be a Felvidék.ma-nak Cziprusz Zoltán.
A sajó-völgyi megemlékezéseken készült képriportunkat a Képgalériánkban ITT >>> tekinthetik meg.

Abafalán az Abaffyak kastélya előtt emlékeztek a helyi iskola szervezésében. A gyerekek forradalmi műsort mutattak be, ünnepi beszédet Kosztúr Ilona az iskola igazgatója mondott. A községben először szervezetek március 15-i megemlékezést, melyért Hanobik Irén polgármester mondott köszönetet. A meghitt megemlékezés a történelmi események kopjafának a megkoszorúzásával és a Himnusz közös eléneklésével ért véget.

Felvidék.ma/Rimaszombati Polgár Infó 

Dátum: 2014. March 25. Tuesday, 08:17 Szerző: beikk
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Helyi hírek
· Írta: beikk


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Helyi hírek:
Orosz István: Összefogás, melybõl ma egyre kevesebbet észlelünk


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Web site powered by PHP-NukeRSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2007 Polgár Info. Minden jog fenntartva.

PHP-Nuke alapú webportál

Wolf Studio